Пътна помощ

0899 79 99 99

Защита от Covid 19

Как да се защитим от Covid 19.

Възрастните хора и хората с тежки основни медицински състояния като сърдечна или белодробна болест или диабет. Те изглежда са изложени на по-висок риск от развитие на сериозни усложнения от болестта Covid 19. Имате ли по-висок риск от сериозно заболяване. Научете повече как се разпространяв covid 19. Защита от covid 19. Понастоящем няма ваксина за предотвратяване на коронавирусна болест Covid 19. Най-добрият начин да се предотврати заболяването е да се избегне излагането на този вирус. Смята се, че вирусът се разпространява главно от човек на човек. Между хората, които са в близък контакт помежду си в рамките на около 1 – 2 метра. Чрез дихателни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля, киха или говори. Тези капчици могат да кацнат в устата или носовете на хора, които са наблизо или евентуално да се вдишат в белите дробове. Някои скорошни проучвания сочат, че Covid 19 може да се разпространява от хора, които не проявяват симптоми.

Полезни съвети за защити от Covid 19

Всеки трябва да измие ръцете си с дезинфектант, мийте ръцете си често. Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след като сте били на обществено място. Или след като издухате носа, кашляте или кихате. Особено важно е да се измиете: Преди ядене или приготвяне на храна, преди да докоснете лицето си, след използване на тоалетната. След напускане на обществено място, след издухване на носа, кашляне или кихане. След като боравите с маската си, след смяна на памперс, след като се грижи за някой болен. След докосване на животни или домашни любимци. Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол. Покрийте всички повърхности на ръцете си и ги разтрийте заедно, докато се почувстват сухи. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце. Избягвайте близки контакти.

Още съвети за защита от Covid 19

Вътре в дома ви, избягвайте близки контакти с болни хора. Ако е възможно, поддържайте 1 метър разстояние между болния и други членове на домакинството. Извън дома си: Винаги стойте на най-малко 3 метра разстояние между себе си и хората, които не живеят при вас. Не забравяйте, че някои хора без симптоми могат да могат да разпространяват вирус. Стойте поне на 3 – 4 метра от другите хора. Поддържането на дистанция от другите е особено важно за хората, които са изложени на по-висок риск да се разболеят. Покрийте устата и носа си с маска, когато сте около другите. Бихте могли да разпространите COVID-19 на други хора, дори и да не се чувствате зле. Маската има за цел да защити други хора в случай, че сте заразени. Всички трябва да носят маска в обществени условия и когато са около хората, които не живеят при вас, особено когато други мерки за социално дистанциране са трудни за поддържане.

Важно е да знаете всичко за Covid 19

Маските не трябва да се слагат на малки деца под 2 години, на хора, които имат проблеми с дишането или са в безсъзнание. Неработоспособните не могат да свалят маската без помощ. НЕ използвайте маска, предназначена за медицински работник. Понастоящем хирургическите маски и респираторите са критично важни материали, които трябва да бъдат запазени за здравните работници и други пациенти, които са първи. Маската не е заместител на социалното дистанциране. Покрийте кашлицата и кихането. Винаги покривайте устата и носа си с тъкан, когато кашляте или кихате или използвате вътрешната част на лакътя и не плюйте. Хвърлете използваните тъкани в кошчето. Веднага измийте ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, почистете ръцете си с дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол. Почистете и дезинфекцирайте. Почистване и дезинфекция често докосна повърхности дневно. Това включва маси, копчета за дръжки, ключове за осветление, плотове, дръжки, бюра, телефони, клавиатури, тоалетни, кранове и мивки. Ако повърхностите са замърсени, почистете ги.

Защита от Covid 19

Използвайте почистващ препарат или сапун и вода преди дезинфекция. След това използвайте домакински дезинфектант. Наблюдавайте ежедневно здравето си. Бъдете нащрек за симптоми. Внимавайте за треска, кашлица, задух или други симптоми на COVID-19. Особено важно е, ако провеждате основни поръчки, влизайки в офиса или на работното място и в настройки, където може да е трудно да се поддържа физическо разстояние от 3 метра. Измерете температурата си, ако се развият симптоми. Не вземайте предвид температурата си в рамките на 30 минути след упражняване или след като приемате лекарства, които биха могли да понижат температурата ви, като ацетаминофен. Следвайте указанията на лекарите ако се развият симптоми. Бъдете наясно с най-новата информация за епидемията от COVID-19. Достъпна чрез вашата национална болница и орган за обществено здраве. Повечето страни по света са наблюдавали случаи на COVID-19 и много от тях имат огнища. Властите в Китай и някои други страни успяха да забавят своите огнища. Ситуацията обаче е непредсказуема, затова редовно проверявайте за най-новите новини.

Следвайте инструкциите за защита от Covid 19

Следвайки добра респираторна хигиена, защитавате хората около вас от вируси като настинка, грип и COVID-19. Останете вкъщи и се само изолирайте дори с незначителни симптоми като кашлица, главоболие, лека треска, докато не се възстановите. Накарайте някой да ви донесе провизии. Ако трябва да напуснете къщата си, носете маска, за да не заразите другите. Защо? Избягването на контакт с други хора ще ги предпази от възможни COVID-19 и други вируси. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ, но се обадете по телефона предварително, ако е възможно и следвайте указанията на здравните заведения. Защо? Националните и местните власти ще разполагат с най-актуалната информация за ситуацията във вашия район. Обаждането предварително, ще позволи на вашия доставчик на здравни услуги бързо да ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще ви защити и ще ви помогне да предотвратите разпространението на вируси и други инфекции. Бъдете в течение с най-новата информация от надеждни източници най-често от новините. Защо? Националните власти са най-подходящи да съветват какво трябва да правят хората във вашия район, за да се защитят.

Мерки за защита от Covid 19

Безопасна употреба на средства за дезинфекция на ръце на алкохол. За да предпазите себе си и другите от COVID-19, почиствайте ръцете си често и старателно. Използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа или измийте ръцете си със сапун и вода. Ако използвате алкохолна дезинфекция за ръце, не забравяйте да я използвате и съхранявате внимателно. Съхранявайте дезинфектанти за ръце на базата на алкохол извън обсега на деца. Научете ги как да прилагат дезинфектанта и да следят неговото използване. Нанесете тънък слой от дезинфектант върху ръцете си. Не е необходимо да използвате голямо количество от продукта. Избягвайте да докосвате очите, устата и носа веднага след използване на дезинфектант на базата на алкохол, тъй като може да предизвика дразнене. Дезинфектантите за ръце, препоръчани за защита от COVID-19, са на алкохолна основа и затова могат да бъдат запалими. Не използвайте преди работа с огън или готвене. В никакъв случай не пийте или оставяйте децата да поглъщат дезинфектант на базата на алкохол. Тя може да бъде отровна. Не забравяйте, че измиването на ръцете си със сапун и вода също е ефективно срещу COVID-19.